Wat is de overgang?
De overgang is een natuurlijke verandering in het lichaam van de vrouw. De overgang vindt ongeveer tussen het 40ste en 50ste levensjaar plaats.
Hormonale veranderingen
Tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw zijn de eierstokken verantwoordelijk voor de productie van de vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron. Deze hormonen sturen de volgende processen aan: de eisprong, de maandelijkse menstruatie, de opbouw van botweefsel en nog meer. Daarnaast zijn de eierstokken verantwoordelijk voor de productie van een derde hormoon: testosteron. Dit hormoon speelt een rol bij het libido (zin in seks) en de stemming/gemoedstoestand. Tijdens de overgang neemt de productie van al deze hormonen in de eierstokken af. Dat gebeurt niet evenredig, waardoor er onbalans van hormonen ontstaat.
Eicellen
De voorraad eicellen vermindert snel tijdens de overgang. Wanneer de vrouw ouder wordt en de eierstokken onvoldoende of bijna helemaal geen eicellen meer hebben, gaat de productie van hormonen haperen. Het gevolg is dat de menstruatiecyclus onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal wegblijft. De allerlaatste menstruatie wordt de menopauze genoemd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb